ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΑΓΓΙΑ

ΒΑΜΟΣ

Ο Βάμος βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, στα Νοτιοανατολικά και είναι ένα μικρό μεσογειακό χωριό με 665 μονίμους κατοίκους. Είναι ιστορικό μέρος, γνωστό από τις πολύ συχνές επαναστάσεις κατά των Τούρκων κατακτητών, με ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την κρητική κουζίνα σε μια από τις ταβέρνες του χωριού.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΤΑΙΡΑ

Στο χωριό Μεγάλα Χωράφια που απέχει περίπου 12χλμ από την πόλη των Χανίων βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Απτέρας με επιβλητική θέα στο κόλπο της Σούδας και τον Αποκόρωνα.
Το τείχος της πόλης Άπτερα σώζεται σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Εκτός από τα τείχη τα εντυπωσιακότερα από τα σωζόμενα αρχαία οικοδομήματα είναι οι θολωτές δεξαμενές της εποχής της Ρωμαιοκρατίας, καθώς και το μικρό κατεστραμμένο θέατρο με διαζώματα λαξευτά στο βράχο.
Σώζονται επίσης, δύο φρούρια εξαιρετικού ιστορικού ενδιαφέροντος που κατασκευάστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας το φρούριο “Παλαίκαστρο” του 1866 και το φρούριο “Ιτζεδίν” στην τοποθεσία Καλάμι του 1872.

ΜΑΛΕΜΕ

Το Μάλεμε βρίσκεται 16 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά.
Αξίζει να δείτε το Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο που δημιουργήθηκε για περισσότερους από 4500 Γερμανούς οπλίτες και αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους στη Κρήτη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στη περίφημη Μάχη της Κρήτης.

ΓΑΥΔΟΣ

Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Μεσογείου και ένα μοναδικό μέρος παρθένας φυσικής ομορφιάς.
Το νησί βρίσκεται στα Νότια της Κρήτης με λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους και η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι.
Απέχει 22 ναυτικά μίλια από την Χώρα Σφακίων και 31 από την Παλαιόχωρα.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ

Το Ακρωτήρι είναι μια κυκλικού σχήματος χερσόνησος στα Ανατολικά των Χανίων.
Περιοχή με παλιά και πλούσια ιστορία, πολλά μνημεία και ακόμα περισσότερες φυσικές ομορφιές.
Έχει πολλές και καλές παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προφυλαγμένες από τους ισχυρούς βοριάδες του καλοκαιριού, τα μελτέμια.

ΣΦΑΚΙΑ

72 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τα Χανιά βρίσκεται η Χώρα Σφακίων, ένα μικρό χωριό με 278 μονίμους κατοίκους.
Το χωριό είναι φημισμένο για το έντονο αίσθημα των κατοίκων του για ελευθερία και τις πολλές μάχες που έδωσαν με όλους τους κατακτητές του νησιού.
Η πρόσβαση από τα Χανιά είναι δυνατή με λεωφορεία και αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτα.
Από τα Σφακιά δίδεται η δυνατότητα επίσκεψης με καραβάκι στο μαγευτικό Λουτρό και στις πανέμορφες παραλίες ‘Μάρμαρα’ και ‘Ίλιγγας’.

ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ

Το Κολυμπάρι βρίσκεται 24 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά, ακριβώς στην Εθνική οδό προς το Καστέλι, στο μυχό του ομώνυμου κόλπου και είναι ένα μικρό γραφικό παραθαλάσσιο χωριό.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στα πολλά παραθαλάσσια ταβερνάκια.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

Το φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί έναν από τους γνωστότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας λόγω της μοναδικής φυσικής ομορφιάς του.
Με μήκος 16 χιλιόμετρα, συμπεριλαμβάνεται στα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ενώ η φήμη του, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Ξεκινώντας από τον Ομαλό, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά αυτό το μοναδικό βιότοπο με την ξεχωριστή σε πλούτο χλωρίδα και πανίδα.
Στο πέρασμά του ο επισκέπτης ενδέχεται να δει το σπάνιο και προστατευόμενο είδος ‘κρι κρι’ (κρητικός αίγαγρος) και στο τέλος της διαδρομής έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει στα υπέροχα και καταγάλανα νερά της Αγίας Ρουμέλης.
Το φαράγγι είναι επισκέψιμο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη

ΦΑΡΑΓΓΙ ΘΕΡΙΣΟΥ & ΧΩΡΙΟ ΘΕΡΙΣΣΟΣ

Το φαράγγι του Θερίσσου βρίσκεται 16 χιλιόμετρα Νότια της πόλης και έχει μήκος 6 χιλιόμετρα.
Μπορείτε να το διασχίσετε και με αυτοκίνητο, αλλά οι κατακόρυφες και επιβλητικές βραχοπλαγιές του το κάνουν ιδανικό για αναρρίχηση. 
Το χωριό Θέρισσος, κτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, είναι φημισμένο για τις ατελείωτες μάχες των κατοίκων του με τους Οθωμανούς κατακτητές.
Από εδώ ξεκίνησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος την επανάσταση του 1905 με σκοπό την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην επαρχία Σελίνου.
Το μήκος του είναι 7,50 χιλιόμετρα και η διάβαση του κρατάει 3 ώρες περίπου.
Αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και τμήμα περιοχής Natura και είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα φαράγγι στο νομό μετά τη Σαμαριά.
Στη νότια είσοδο-έξοδο του φαραγγιού βρίσκεται το χωριό Σούγια με τα πεντακάθαρα νερά.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ

Το φαράγγι της Αράδαινας βρίσκεται επίσης στην περιοχή των Σφακίων, κτισμένο στις νότιες ρίζες των Λευκών Ορέων, σε υψόμετρο 520μ.
Μια μεταλλική γέφυρα πάνω από ένα πολύ ψηλό γκρεμό ενώνει τις δυο πλευρές του φαραγγιού. Στην έξοδο του, στην πεντακάθαρη παραλία Μάρμαρα, μπορείτε να κάνετε μπάνιο και να ξεκουραστείτε. Στη διαδρομή σας στο φαράγγι θα συναντήσετε ένα κατακόρυφο πέρασμα βάθους εννέα μέτρων όπου έχει τοποθετηθεί μεταλλική σκάλα για διευκόλυνση.
Από την έξοδο μέχρι το χωριό Λουτρό, απ’ όπου φεύγουν πλοιάρια για Χώρα Σφακίων, μπορεί να πεζοπορήσετε για μια ώρα ακόμη διερχόμενοι από τις παραλίες Λύκος και Φοίνικας. Στην ακτή Μάρμαρα προσεγγίζει καθημερινά μικρό καράβι που μπορεί να σας μεταφέρει στο Λουτρό.
Η γέφυρα της Αράδαινας αποτελεί την ψηλότερη γέφυρα για άλματα με ελαστικό σχοινί bungy jumping στην Ελλάδα και τη δεύτερη ψηλότερη στην Ευρώπη, τα οποία προσφέρονται κάθε Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού.

Minoa Palace Minoa Palace https://www.minoapalace.gr/wp-content/themes/mip003/assets/img/logo-scroll.png
Platanias Chania Crete Greece 73014 302821036500 info@minoapalace.gr