CHAMBER MUSIC FESTIVAL
ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ
ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«Η ιδέα της δημιουργίας του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Minoa Palace Resort γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2011, στο ομώνυμο ξενοδοχείο στα Χανιά. Σε μια συζήτηση με τον δάσκαλό μου Γεώργιο Δεμερτζή, βιολονίστα του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε μια αμοιβαία έμπνευση: εκείνη της πραγματικής μας αγάπης για την Μεγάλη Κλασική μουσική. Από την άλλη, η Κρήτη ως σταυροδρόμι πολιτισμών, προορισμός μοναδικού φυσικού κάλλους, ανεξάντλητης ιστορίας και παράδοσης, ανέκαθεν ακτινοβολούσε ενέργεια και έμπνευση. Το ξενοδοχείο Minoa Palace Resort δε θα μπορούσε λοιπόν υπό τις παραπάνω συνθήκες να μην αποτελέσει το πιο γόνιμο έδαφος ώστε η ιδέα αυτή να λάβει σάρκα και οστά.

Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στην υπερσύγχρονη συνεδριακή αίθουσα “Imperial” του Minoa Palace με τους Βασίλη Βαρβαρέσο, Γιώργο Δεμερτζή και Άγγελο Λιακάκη, την ιδρυτική ομάδα που στηρίζει το φεστιβάλ έως σήμερα . Έκτοτε, το Minoa Palace, ως τόπος διεξαγωγής των συναυλιών έχει αποτελέσει ένα κέντρο πολιτισμού για τη δυτική Κρήτη. Νέοι, ταλαντούχοι και φιλόδοξοι καλλιτέχνες συναντιούνται εδώ κάθε χρόνο και εμπνέουν το τοπικό και διεθνές κοινό με τη δημιουργική τους δύναμη και έμπνευση.

Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ αποχαιρετά το κοσμοπολίτικο καλοκαίρι και καλωσορίζει την έναρξη του φθινοπώρου καλλιτεχνικά: ερμηνείες υψηλής ποιότητας αναδεικνύουν συνθέτες από την εποχή του Μπαρόκ έως τον 21ο αιώνα, προσφέροντας στο κοινό 2 εβδομάδες έντονης μουσικής συγκίνησης. Στα 7 χρόνια του Φεστιβάλ, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 εκλεκτές συναυλίες, προσελκύοντας περισσότερους από 3.100 φίλους της μουσικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε την εσωτερική έννοια της τέχνης με το ακροατήριό μας, σε έναν μοναδικό προορισμό, την Κρήτη»

Γιώργος Μαθιουλάκης

Το φεστιβάλ μέχρι σήμερα:

 

01, 02, 03 & 05 Σεπτέμβρη

Για κάθε εκτελεστή μουσικού οργάνου το όργανο είναι η φωνή του. Με αδιαμφισβήτητο ιδανικό την ανθρώπινη φωνή ως το τελειότερο και φυσικότερο των οργάνων, ο εκτελεστής αγωνίζεται διά βίου για να κάνει το άψυχο υλικό που κρατά στα χέρια του να «τραγουδά». Αυτό το πολυπόθητο τραγούδι, η περιοχή όπου ο ήχος αποκτά νόημα και συναίσθημα, είναι το σημείο συνάντησης όλων των υπηρετών της μουσικής τέχνης.

Στο 9ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου εκλεκτοί μουσικοί συναντούν εκλεκτούς τραγουδιστές ερμηνεύοντας αριστουργηματικά τραγούδια του 19ου και του 20ού αιώνα αλλά και οργανικά έργα εμπνευσμένα από τον χώρο της φωνητικής μουσικής. Η φωνή, άλλοτε συμπορευόμενη με το πιάνο και άλλοτε με οργανικά σύνολα, αναλαμβάνει τον ρόλο του πρωταγωνιστή, όχι με τον κυριαρχικό τρόπο που το κάνει στην όπερα αλλά με την εύπλαστη συναδελφικότητα της μουσικής δωματίου.

Παράλληλα, κάθε συναυλία του Φεστιβάλ περιλαμβάνει από ένα κορυφαίο έργο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ως φόρο τιμής στην επέτειο των 250 ετών από τη γέννησή του. Η επέτειος αυτή μπορεί να μην εορτάστηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας αλλά θεωρούμε αυτονόητη τη μεταφορά της φέτος• άλλωστε, η αειθαλής, αρχετυπική μουσική του μεγάλου Γερμανού κλασικού είναι πάντα επίκαιρη, πάντα συγκλονιστική, πάντα παρούσα στα αυτιά και στις καρδιές μας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το http://chambermusicfestival.gr/

Minoa Palace Minoa Palace https://www.minoapalace.gr/wp-content/themes/mip003/assets/img/logo-scroll.png
Platanias Chania Crete Greece 73014 302821036500 info@minoapalace.gr